Kas toidujääkide koht on prügikastis?

Nagu te ilmselt ka teate, siis tavaliselt meile tehakse süüa ning meie ülesandeks on taldrik lihtsalt tühjaks teha. Seekord aga esitas Negavati konkurss meile väljakutse teha ise süüa. Ja seda mitte mingistest suvalistest toiduainetest vaid TOIDUJÄÄKIDEST. NEGAVATI konkursi kohta saad lugeda pikemalt postituse allosast.

A6D1C86E-50B1-4B4A-8ED4-72CBA71DAB02.JPG

SIDE NOTE:

Kas teadsid, et poodides on kahesuguse erimärgistusega toiduaineid:

  1. märgistusega parim enne toiduaineid võib müüa ka peale kuupäeva saabumist ning kui neid on säilitatud sobivates tingimustes, ei ole need ohtlikud;

  2. märgistusega kõlblik kuni kuupäeva ületanud toiduaineid ei tohi müüa ning neid ei ole soovitatatav ka süüa

Meie otsustasime kokata toodetega, mille säilivusaeg hakkas lõppema, et ise endaga challenge’it teha ja vaadata, kas suudame midagi reaalselt head kokku möksida. Rimi annetab igapäevaselt toiduaineid Toidupangale, mille parim enne tähtaeg hakkab lõppema. Toidupank omakorda viib selle toidu abivajajateni täiesti tasuta.

Ka sinul on võimalik Toidupangale toitu annetada, et abi jõuaks inimeseni, kellel on seda kõige enam vaja. Eriti nunnu oleks annetada toiduaineid, mis pole kiiresti riknevad ja ei satu tihti poodidest Toidupanka (nt kuivained/konservid/kommid jne). Annetada saab toidupoodides tavaliselt kella 6-7 ajal, kui “parim enne” möödas toiduaineid hakatakse kokku korjama. Osta ise toiduaine ja anneta seal samas ka toidupangale.

Good karma, you know

Meie poolt esimene samm oligi Rimi külastus, kus rõõmsameelne Reelika kutsus meid kalaleti juurde ja otse külmkappi, et saaksime “parim enne” möödas kaupasid valima hakata. Kott koos, astusime Rimist välja….Stockmanni taaskasutatava kotiga. #säästli…

Meie poolt esimene samm oligi Rimi külastus, kus rõõmsameelne Reelika kutsus meid kalaleti juurde ja otse külmkappi, et saaksime “parim enne” möödas kaupasid valima hakata. Kott koos, astusime Rimist välja….Stockmanni taaskasutatava kotiga. #säästlikud

Lisaks Rimi poolt pakutule otsisime Susanni külmkapist välja mõned seisnud tomatid ja kurgid ning muu pahna, mis realiseerimist vajas, sest need hakkasid vanaks jääma.

Otsustasime kolme retsepti kasuks, millega iga üks võiks hakkama saada:

1C3B1387-CB50-4E4F-B054-B5AACFC9DEC8.JPG

kinoa salat soolalõhega

Selle roa tegemine vajab lihtsalt tunnetust. Kui palju ja mida lisada, on Sinu otsustada.

Meil olid kapis:

  • krobelised tomatid;

  • poolkuivanud kurgijupp;

  • roheline sibul;

  • soolalõhe (btw, selle soolasuse leveli ja pakendamise juures säilib antud kala tegelikult päris pikalt ja isegi kui parim enne on möödas võib see päris tükk aega veel täiesti normaalne olla, nii et enne ära viskamist proovi kindlasti järele);

  • sidrun;

  • redis;

  • puljongikuubik;

  • ja muidugi kinoa.

Kõigepealt pesime kinoad 3 korda, et saada lahti tema kibedast maitsest ja järgisime pakendil olevat õpetust, kuidas ja kui kaua keeta. Keetmise käigus lisasime ka 1 puljongikuubiku sisse, et kinoal rohkem maitset oleks ja voila! Tükeldasime kõik köögiviljad ära ja lasime kinoal natuke maha jahtuda, enne kui kõik köögiviljad juurde lisasime ja ära segasime. Kuna kokku segatuna oli maitset juba piisavalt, kasutasime kastmena sidrunimahla ning natuke õli. Peale asetasime soolalõhe ja valmis!

Ausalt see puljongikuubik + kinoa üksi on juba megamaitsev.



20E951B7-F1C2-4B7B-A9CF-DCFC8498ECD9.JPG

Suitsusingi ja hallitus-juustu pasta

Because who doesn’t like pasta?

Sinna sisse läks:

  • parim enne möödas suitsusink;

  • natuke kopitanud hallitusjuust;

  • pasta;

  • sibul;

  • vahukoor;

  • maitseained;

Alustuseks praadisime sinki, et rasv tuleks singist välja. Seejärel lisasime sibula. Lasime nendel koos praadida kuni sibul oli valmis. Lisaks tükeldasime hallitusjuustu sisse ja lasime veidi sulada enne kui lisasime vahukoore ja maitseained. Valmis pastale lisasime kastmele ja valmis ta ongi!



536D19B3-6916-4E9C-B9A3-4B5555F15C2B.JPG

Magus-toiduks valmistasime klassikat -

pannkooke vanaema toormoosiga.

Muide, pannkoogid on ühed parimad asjad, mida teha kui piim/hapupiim on vanaks minemas. Ära kalla kõike kohe kraanist alla, noh.

Pannkookide valmistamise jaoks võite vabalt Google’it kasutada. Meie panime tunde järgi nii hapupiima, muna, jahu kui ka soodat.

Agaaa, TIP siin on kindlasti see, et kasutage just HAPUPIIMA (või hapuks läinud piima) ja SOODAT. Tehke väikeseid pannkooke!! Need jäävad niiiii õhulised ja pehmed, et see on lihtsalt amazing.


pilt.png

NEGAVATI KONKURSS

Kui ka Sinul on ägedaid ideid toodetest või teenustest, mis aitavad säästa erinevaid ressursse, nagu elekter ja soojus, aga ka transport, toit, jäätmed, riided, aeg ja muudki veel, siis on võimalik veel registreerida Negavati konkurssile kuni 3.märtsini Negavati koduleheküljelt. Negavatt on Keskkonnainvesteeringute Keskuse ja Keskkonnaministeeriumi eestvedamisel igal aastal toimuv konkurss, mis ootab noortelt uudseid ressursisäästlikke ideid, mis aitaksid keskkonnasõbralikuma ühiskonna poole liikuda. PS! Idee elluviimiseks võid võita kuni 10 000 eurot.

NIISAMA SÄÄSTLIKU FOODIE NÕUANDED:

  • kui satud õigel ajal toidupoodi (u 6-7 ajal õhtul), siis on osades poodides kõik nii-öelda parim enne möödas tooted poole hinnaga (nt Kaubamajas) - säästa raha, säästa toitu;

  • mine poodi alati oma kotiga;

  • ära tee sisseoste tühja kõhuga, niiviisi lihtsalt ostad rohkem, kui sul tegelikult vaja;

  • vali Wolt app’ist toidukohti nende “Biodegradable packaging” karussellilt ja säästa loodust.

negavat (21 of 21).jpg
Silvia Saks