GRILLITUD KAHEKSAJALG

Kalapoe letil lebas lõhe ja lesta vahel kaheksajalg. Ilma igasuguse küsimuseta sirutus käsi kaheksajalgse kaunitari poole, teadmata kuidas selline elukas vähegi isuäratavaks või söögikõlblikuks teha.

Kaheksajalg sai ostetud Tabasalust Gurmee Garaažist, täpsema info rohkemate poodide kohta leiad siit: http://kalamajakas.ee/kontakt/


 

Võib tunduda, et tegu on ühe eriti eksklusiivse ja kalli roaga, kuid arvestades, et kaheksajalg maksis 18€/kg ning sellel on 8 toitvat jalga + pea, siis ei ole see tegelikult sugugi kallis. Toitev kaheksajalg (olenevalt suurusest) täidab kindlasti väga mitme inimese kõhud ning kuna tegu on millegi äärmiselt valgurohkega, siis võiks see kindlasti huvi pakkuda jõusaali- ja spordikunnidele.

Olles vaadanud umbkaudu kümme youtube’i videot kaheksajala valmistamise kohta tundsin, et olen piisavalt segaduses, et alustada. Nagu ka kõike muud, on ka kaheksajalga võimalik valmistada mitut moodi, kuid retseptide läbivaks jooneks kipub olema pikk valmistusaeg ja kaheksajala keetmine. Ülejäänuga võib vast natukene improviseerida.

Et selle ala parimaid mitte pahandada ütlen ka ära, et see siin ei ole õpetus, vaid kirjeldus minu oma kogemusest. Kindlasti saab ka paremini.

 

 

EELTÖÖ:

Kõigepealt. Kaheksajalg on ebaõnnestunud, kui tulemus on kummine ja raskesti näritav. Selleks, et taolist tulemust vältida tuleks kaheksajalga keeta. Nägin ka korduvalt, et kaheksajalga tambitakse lihavasaraga enne keetmist või isegi lüüakse vastu kivi, et liha pehmendada.

Enne kaheksajala keetmist eraldasin pea kombitsatest, sest just kombitsaid hakkasin valmistama. Ka pea on täiesti söödav – tuleks lihtsalt seest ära puhastada ja valmistada samamoodi kui kombitsaid (minu keedupott lihtsalt ei mahutanud kogu kama ära).

 

 

 

KEETMINE:

Keetmise kohta liiguvad erinevad jutud, mina järgisin kõige kiiremat. Lisasin vette sidrunit, laimi, apelsini, küüslauku ja palju soola ning keetsin kaheksajalga umbes tund aega. (Enamik retsepte soovitavad seda teha kauem ja madalal temperatuuril, aga kahjuks külalised muutuvad ka kunagi kärsituks.)

Pärast keetmist leotasin kaheksajalga oliiviõlis, kuhu lisasin veel soola ja sidrunit. Retseptid soovitavad jätta kaheksajala üleöö külmkappi oliiviõli sisse ujuma, aga ka selle vähendasin ma tunni aja peale. Kannatamatud näljased...

GRILLIMINE:

Enne grillimist lõikasin kaheksajala veidi väiksemateks tükkideks, et elu lihtsamaks muuta. Ausaltöeldes grillimise osa improviseerisin täielikult ning ei oska siin mingit kuumuse- või ajapiirangut nimetada. Hoidsin silma peal ja tunde järgi keerasin kuumuse kinni. Ma usun, et kokku grillisin kaunitari umbes 20 minutit.

 

 

 

 

 

 

 

Lõpptulemus oli üllatavalt meeldiv. Kahjuks ei ole mul elu jooksul palju olnud võimalust kaheksajalga proovida ning võrdlusmaterjal ei ole piisav, et sellele professionaalset hinnangut anda. Loomulikult oli kombitsa väiksem ots pehmem ja suurem ots jõulisem ning iga amps andis tunda seda meeletut proteiinikogust, mida kaheksajalast saada võib. Nii palju ütlen ka, et taldrikud lakuti puhtaks… :P

Lisan ka lingi parimale valmistamisvideole, mille leidsin https://www.youtube.com/watch?v=nNPj2x45PdE