PEATUS

....

ASUKOHT: Telliskivi 62

Selline omanäoline koht nagu Peatus väärib kindlasti ka sissejuhatust ja kõige mõistlikum oleks alustada algusest – Peatuse tekkeloost.

2015. aasta septembris hakati Balti jaama ja Telliskivi vahelist ala, kus nüüd asub ka Peatus mitmekesistama. Elu liikus silmnähtavalt ja pika sammuga vanalinnast Telliskivi poole. Sel ajal oli Balti jaama ja Telliskivi vaheline ala veel aiaga piiratud, sest sealsed hooned olid kasutusel veduridepoo, vaguniremonditsehhi- ja töökojana kuni 2015.a. kevadeni, enne kui see DEPOO Turuks muutus. Seal aiaga piiratud alal seisid ka kaks 80ndatest pärit raudteevagunit. Üks Moskva rongi restoranivagun ja teine Edelaraudtee nahkistmega reisijatevagun.

Ajaloolistele vagunitele leiti läbi konkursi huvitava visiooni ja äriplaaniga omanikud Taavet Bristol, Taavi Tuisk ja Martin Vettik. Leidnud oma meeskonda andekad kujundajad ja arhitektid asuti vagunitele andma värskendatud, kuid siiski autentset nägu. Kindlasti ei ole lihtne veneaegsest, puhtalt transpordi eesmärgil loodud vagunist teha tänapäeva mugavustega harjunud kliendile sobivat restoran-meelelahutuskohta, mistõttu Peatuse põhiliseks kitsaskohaks tudubki olevat just ruumipuudus. Ei saa aga märkimata jätta, et eestlastele tuleb see külg-külje kõrval istumine igati kasuks! Meie istusime Peatuses oma terve päeva maha ja selline harjumatult lähestikku istumine häiris ainult esimesed paar minutit. Sealt edasi aga märkasime, et selline füüsiliselt lähestikku istumine toob inimesi igas mõttes lähemale ning ilmselt ka seetõttu me Peatuses nii pikalt olemist nautisime.

Peatus koosneb kahest eraldiseisvast vagunist, restoranivagunist ja baarivagunist, ning nendevahelisest terrassist. Nimi Peatus tulenebki sellest, et vaadates tervikut, terrassi ja vaguneid, meenutab kogu lugu jaama või peatust. Vagunid kahel pool ja nende vahel olev peatuspaik.

Kuna omanikel on suur armastus muusika vastu ja varasem kogemus ööklubide pidamisega, siis on ka Peatus väga avatud õhtuse vööndi liiklejatele. Mõnusa ilma korral toimuvad üritused õues terrassil, kuid sellest vist ei maksa praegu rääkida. Selleks ongi just baarivagun, kuhu mõne ürituse ajal mõnusa muusika lainel õõtsuma saab minna (vagun muideks õõtsubki!).

Peatuse meeskond on loonud ägeda alternatiivse võimaluse õhtu, või miks mitte ka päeva veetmiseks - süüa ühes vagunis kõht täis ja minna teise vagunisse tantsupeole, sest kokkuvõttes meeldib inimestele ikkagi mõlemat teha.

..

LOCATION: Telliskivi 62

In September 2015, the area between Telliskivi and Balti jaam  slowly began to diverse. Life and culture along with the younger generation had visibly taken a long step from the old town towards Telliskivi. At that time the area between Telliskivi and Balti jaam was fenced and in that fenced area stood two railway wagons from the 80’s. One of which was Edelaraudtee’s leather seated wagons and the other Tallinn - Moscow’s dining wagons.These historic wagons quickly found new owners who had an interesting vision and business plan. With a team of talented designers and architects, the wagons recieved a new, restored, but still authentic look fairly quickly.

It is certainly not easy to turn a wagon, created purely for the purpose of transport  into a restaurant accustomed to modern conveniences. It is definitely quite confined in Peatus and not a lot of space there, but one should not overlook the fact that sitting side by side brings people closer together.  It really did!

Peatus consists of two separate wagons, a restaurant wagon and a bar wagon, and a terrace inbetween. The name Peatus (The Stop) derives from the fact that the whole thing together looks like a train stop. Since the owners of Peatus have a great love for music, and previous experience with owning night clubs, the place is also very open to parties and events.

....

....

MILJÖÖ: Restoran-klubi asub kahes veneaegses rongivagunis, millest üks esindab restorani ja teine baari. Restorani osa mahutab laudade taha istuma 32 inimest - tegemist on pigem kitsa, kuid väga originaalse disainilahendusega ning külg-külje kõrval istumine tekitab parajalt intiimse õhkkonna. Oma rahvaga seal peo ajal vagunites tiksudes ei oleks midagi ka selle vastu, kui kõik kitsalt justkui kilukarbis oleksid - nii polegi kellelgi võimalust melust eemale jääda! Vaguneid on nii seest kui väljast värskendatud täpselt nii palju, et säiliks nende autentsus. Huvitav fakt - vagunite üles putitamiseks käidi abi otsimas ka Edelaraudtee depoos, sest kust siis enam seesuguseid  autentseid varuosi, istmeid ja muud tähtsat leida võib, eksole?  Terrassi kohal oleva katuse külge on paigutatud silt Peatus, mis on kujundatud Balti Jaama fonti kasutades, et jätta võimalikult ajastukohane mulje. Mõni mööduja on kindlasti märganud, et S täht sildi küljes vilgub.  Saladuskatte all võime öelda, et vilkuv S on täiesti sihilik samm selleks, et tekitada ehtne ja vanaaegne miljöö.

TOIT: Pakutakse venepärase suunaga toite, mis koos olustikuga tekitavad tunde nagu sõidaks rongiga idanaabritele külla. Peatuse menüü on sündinud järgides ideed, et kõik on väga maitsev, kuid samas ei kaota seda mõnusat lihtsust, mida vagunid ja Telliskivi õhkavad. Köögi juhiks on Nikita Ulitin ning pakutavad road on suuresti inspireeritud tema ema ja vanaema kuldsetest pärlitest ja Nikita käe järgi ümber kohandatud. Menüü on saanud mõjutusi ka tänavatoidust ning Tallinn-Moskva rongil käigus olnud menüüst. Kindlasti tõmbas meie tähelepanu toitude kaunis serveering ning kvaliteet, sest mingil põhjusel oli meil eelarvamus, et Peatus on suunatud pigem kiirtoidule. Selle arvamuse asendasime üsna kiiresti hoopis vastupidise arusaamaga. Talvisel ajal on menüü üsna lühike, kuid sellele lisaks pakutakse iga nädal muutuvat nädala rooga ja magustoitu. Suvisel perioodil laieneb menüü oluliselt ning miski, mida meie juba väga ootame – lisandub grill! Mis teeb suve veel suvisemaks, kui terrassigrill?

..

INTERIOR: The restaurant-bar is built into two train carriages, one of which represents the restaurant and the other one bar. The restaurant can accommodate 32 people seated at the tables - it is a rather narrow, but a very original design, and the side-by-side sitting creates a quite intimate atmosphere. The wagons are both internally and externally renovated just enough to preserve their authenticity.The sign “Peatus”, placed above the terrace, has been designed using the same font as the sign “Balti Jaam” is designed with to leave an authentic impression. Some passers may have noticed that the letter S in “Peatus” flashes. The flashing S is a deliberate step to create a genuine and old-fashioned atmosphere.

FOOD: The restaurant’s menu was created on the concept that everything is very tasty, but doesn’t lose the pleasant simplicity that suits Telliskivi and Peatus.  The kitchen is a run by Nikita Ulitina and the menu is largely inspired by his mother’s and grandmother’s best dishes. The beautiful serving and the quality of the dishes certainly caught our attention, because for some reason we had a preconception that Peatus is oriented towards fast food. That opinion was replaced fairly quickly by a completely different perception of their kitchen. In the winter time, the menu is quite short, but in addition to that Peatus offers weekly specials. During the summer period the menu will be extended quite a bit and in addition to that there will be a grill on the terrace! Nothing makes a summer more perfect than a nice barbecue!

....

....

PLUSSID:

  • Väga eriline interjöör ja eksterjöör!

  • Nädalapakkumised

  • Kaunis serveering

  • Lastele valikuid

  • Asub popikas Telliskivis

MIINUSED:

  • Kitsas

  • Esmapäeviti ja teisipäeviti suletud

  • Üsna lühike menüü (talveperioodil)

  • Taimetoitlastele väike valik

..

PROS:

  • Weekly specials

  • Kids menu

  • Located in Telliskivi

  • Alternative interior and exterior!

CONS:

  • Closed on Mondays and Tuesdays

  • Lack of space

  • Quite short menu (in winter)

  • Very limited vegetarian selection

....

....

HINNAD: 10€ ei tohiks ükski toit ületada.

SOOVITUSED: Peatus kutsub seal erinevaid üritusi läbi viima ning on ka võimalus vaguneid firma- või erapidudeks reserveerida. Kindlasti tasub proovida seal kord elus ära korraldada mõni üritus, sest tegemist on nii alternatiivse keskkonnaga. Suvel on võimaluste arv muidugi suurem ning ruumi rohkem, sest kahe vaguni vahel imiteerib perrooni mõnus puitplatvorm, kus rahvas juba möödunud suvel tantsukingi kulutada sai (vaata Peatuse videojäädvustusi Facebookis)! Kindlasti ei tasu minna Peatusesse privaatsust otsima ega 5-liikmelise kambaga õhtusöögile, sest vaguni arhitektuuriline vorm lihtsalt seab vastavad piirangud. Kes aga uusi ja põnevadid kogemusi otsib, sellele soovitame sammu Peatusese poole suunata. Kuna kohtade arv on piiratud, siis oleks mõistlik need eelnevalt reserveerida. 

..

PRICES: Nothing should exceed 10€

RECOMMENDATIONS: Peatus welcomes all music- and culture-loving people to create an event at Peatus and it is good to know that the place is also able to carry out company events and can be reserved for private parties. It is a cool and alternative environment which makes it definitely worth a try to go through with an event there at least once in your life. In summer, of course, the place is feels a lot bigger thanks to the cozy wooden platform outside, where lots of dancing already went down this past summer. It is definitely not advisable to go look for privacy from Peatus, it’s architectual form just sets some limitations. But for people looking for new and exciting experiences a step toward Peatus is highly recommended! As the number of seats is limited, it would be advisable to reserve a table in advance.

....

....

Peatuse krõpsud peterselli-hapukoore dipikastmega 3€

Lihtne värk - purustatud lavašilaastud koos saatjaga. Kaste oli kerge ning vedelapoolsem, mitte nagu klassikaline dipikaste. See krõbe snäkk kadus laualt mõne minutiga!

..

“Peatus” chips with parsley-sour cream dip sauce 3€

Easy stuff - broken wrapper chips with a nice sauce. The sauce was mild not like a classic dipping sauce. This crunchy snack disappeared from the table in a few minutes!

....

....

Hapuoblikaborš hapukoorega 5€

Sulle avaneb võimalus olla kuningas, kellele valatakse teekannust supikaussi peedipunane leem. Naudi seda kerget performance’t - see on ainult sinu jaoks! Üliägedalt nägi peedihunnik välja nagu pisike palmisaar keset ookeani ja mere põhjas lebasid valged hapukoore künkad. Tõi tagasi mälupildid kooliajast, kui borš oli ka kokatädide menüüs üks korduv nähtus. Kuigi borš kõlab nii lihtsalt ja igapäevaselt, siis meile siiski tundus, et see oli üks parimaid ja ägedamaid versioone sellest supist, mida oleme proovinud. No ikka väga maitsekas! Mõnusalt soojendav sinna küllaltki jahedasse päeva.

..

Sourdock borsch with sour cream 5€

The beetroot-red soup is poured into a bowl from a teapot right in front of you, enjoy the fun performance! The tiny beet pile looked like a tiny island in the middle of a red ocean. Definitely brought back some memories of school time, when this soup was an often recurring phenomenon in the menu. Borsch seems so simple and everyday, but to us Peatus’ borcsch was one of the best versions of the soup we’ve tried. A pleasantly warm dish to enjoy while the cold winter days are right ahead of us.

....

....

Böfstrooganov kartuli-peterselli püree, peediga marineeritud sibulate ja tuhase lillkapsaga 8.50€

Böfstrooganov on taaskord miski, mis on meile tuttav juba kooliaegadest, oleks siis ka tol ajal keegi meile midagi nii ägedat nagu kartuli-peterselli püree sinna kõrvale pakkunud! Krõmps lillkapsas, pehme kreem ja magus marineeritud sibulatükk olid tuttavatale lihakastmele huvitavaks saatjaks. Strooganovile omaselt on ka kõik toidus olevad komponendid mõnusalt suupärasteks tükkideks tehtud. Kõhu täitis ilusti ja maitses hästi, kuid liiga suurt wow-efekti me sellest ei saanud. Võta see, kui sul on kõht tühi.

Huvitavat taustalugemist böfstrooganovi kohta:

Stroganovite suguvõsa ajalugu ulatub XV sajandisse ja milline krahv täpselt suguvõsa nime kulinaaria ajalukku jäädvustas, pole lõpuni selge. Väidetavalt on roog siiski nime saanud oma suguvõsa viimase krahvi Aleksander Grigorjevitš Stroganovi (1795–1891) järgi. Endine kindralkuberner elas väga jõuka mehena Odessas ja pidas seal avatud laua nimelist söögikohta. See tähendas, et iga korrektselt riietatud ja haritud inimene võis sisse astuda ja tasuta süüa. Üks krahv Stroganovi kokkadest oli toidukoha tarbeks välja mõelnud ka roa, mida oleks lihtne valmistada ja portsjoniteks jaotada.

..

Beef stroganoff with parsley-potato puree, beetroot-marinated onions, and ash-roasted cauliflower 8.50€

Beef stroganoff is again something that is already familiar to us from school times, but we wish somebody had made something as tasty as parsley-potato puree for us as well! Crunchy cauliflower, soft cream and sweet marinated onion made this familiar stroganoff into something rather interesting. Worth a try!

....

....

Suvine värske kanasalat viinamarjade, röstitud kõrvitsaseemnete, ürdiste tomatite ja viigimarja-balsamico kastmega 5.50€

Väga maitsekas ja mitmekülgne salat! Tervikuna pigem magusapoolsem tänu viigimarja-balsamicole, kuid lisatud ürdised tomatid ja kerge soolsus tegid salatikombo väga huvitavaks. Kes kunagi sellist huvitavat asja nagu kõrvitsaseemneõli on proovinud, siis tunneb maitses tuttavat elementi. Seemneõli sealt küll puudub, kuid röstitud kõrvitsaseemned ja viigimarja-balsamico kaste moodustavad sarnase maitse. Üks kerge ja võluv hitt meie valitud toitudest! Sobib nautimiseks ka talvel ning meenutuseks möödunud suvele. Meile meeldis väga!

..

Summer chicken salad with grapes, roasted pumkin seeds, herbed tomatoes, and fig-balsamico dressing 5.50€

A very tasty and versatile salad! The salad was rather sweet at first, but the fig-balsamico dressing, herbed tomatoes and mild saltiness gave it a very interesting taste-combo. If you’ve ever tasted pumpkin seed oil you will feel a familiar taste. Although there is no pumkin seed oil, the roasted pumpkin seeds and fig balsamic sauce form a very similar flavour. One of our favorite dishes! A nice reminder of this past summer. We liked very much!

....

....

Peatuse pita aasiapärase rebitud sealiha, feta-ja sinepikreemi, kerge suvise salati ning BBQ sibulaga 7.50€

No1 favoriit! Eriliselt hästi õnnestunud ja perfektselt mahlane liha oma tuntava maitsestusega. Tundsime ka kerget kreemisust ning suur pluss suure koguse eest! Peatuse puhul on see tore, et roogadele on lisatud kerge omapoolne touch, just nende kastmed olid imehead, neid oleks võinud rohkemgi olla. Eriti nautige seda rohelist kastet, mis osutus meie lemmikuks!!

..

“Peatus” pita with Asian-style pulled pork, Feta cheese and mustard cream, summer salad, and BBQ onion 7.50€

No1 favorite! This particularly well-made and perfectly juicy meat was accompanied by pleasantly strong flavoring. We felt a light creaminess in the dish and a big plus for the large portion!

....

....

Veise põsk

Veise põsk meenutas maitselt natuke maksa. Meie arvamused selle roa puhul olid sellised 50:50. Osade jaoks ei olnud see maitse kõige nauditavam, aga teised olid rahul. Põske oli taldrikule saatma pandud väga huvitav kreem, milles oli tunda lillkapsa tükke - see kreemise ja krõmpsuva tekstuuri kooslus oli väga meeldiv. Taldrikult võis leida ka marineeritud ingverit, mille kohta keegi ütles: “Oi, kui roheline maitse!”. Tehkem siis omad järeldused, mismoodi roheline värv maitseb.

..

Beef Cheek

The taste of beef cheek resembles the taste of liver. Our opinion on this dish was 50:50. For the two of us it was not the most enjoyable flavor, but others were happy with the taste. The piece of the cheek was accompanied by a quite interesting cream, in which we felt pieces of cauliflower - the mix of creamy and crunchy textures was very pleasant. We also found pickled ginger from the dish on which someone commented: "Oh, what a green taste!". So you can make your our own conclusions, how the color green tastes. We really don’t know.

....

....

Meekook hapukoore kreemi ja piima-laimi jääga 4.50€

Tõeliselt hea ja kodune! Me lausa armusime hapukasse marjapurusse. Tähelepanelik silm märkas ka, et kook oli serveeritud külili, seega meekoogi kihiline muster jooksis teistpidi kui tavaliselt. Kook ise oli magustalt nostalgiline ja 0% kuiv. Soovitame!

..

Honey cake with sour cream custard and milk-lime granite 4.50€

Truly delicious and and homey! We fell in love with the pink sour berry crumb! An attentive eye also noticed that the cake was served on its side, so the layered pattern on the cake ran the other way than usual. The cake itself was adequately sweet, nostalgic and 0% dry. We recommend!

....

....

Šokolaadimagustoit

Selle magustoiduga ilmus meile pähe sõna “muinasjutt” - no te ainult vaadake seda välimust! Mõnusalt mõru ja kreemine šokolaadikook. Väga meeldis!

..

Chocolate Cake

This dessert reminded us of a fairy tale - just look at the amazing appearance! A pleasantly bitter and creamy chocolate cake. We really liked it!

....

....

Lihapallid/viinerid kartulipüreega 4.50€

Kui aus olla, siis need lihapallid olid ikka ääretult head. Tundub naljakas, et lihtne lihapall võib nii hea olla, aga meie inner-kid plaksutas küll käsi kokku. Loodame, et vähese isuga täiskasvanutel lubatakse ka ikka lasterooga tellida.

..

Meatballs/ frankfurters with potato puree 4.50€

To be honest, these meatballs were extremely good. It seems funny that a simple meatball can be so good, but our inner-kids were very satisfied.

....

....

Nisupärlid viineritega 4.50€

Nisupärlid laste keeles, pärlkuskuss täiskasvanute keeles. Sellele roale ei olegi vaja mingit erilist kirjeldust anda, tegemist on siiski lasteroaga, mis ei tohigi lapsele ootamatu või harjumatu olla. See roog maitses nagu lasteaed või klassiõhtu. Armas, et viineritele olid näod pähe joonistatud.

..

Wheat pearls with frankfurters 4.50€

Wheat pearls for children, pearl couscous for adults. This dish reminded us of a children’s birthday party.

....

VariaSilvia Saks